حرکت بورس کالا به تمنای لمس قله قیمت آهن صادراتی ایران طی یک ماه گذشته، بدون در نظر گرفته شدن تقاضای داخلی و به طور کلی نادیده گرفته شدن حال و روز تقاضا، به نوعی احساسات فعالان بازار داخلی، به خصوص پایین دست ها را به نوعی جریحه دار کرده و حالا که خبرهای رسیده از همین بازارهای صادراتی و جهانی خبر از روند نزولی و کاهشی می دهد، همین فعالان بازار انتظار رفتاری متقابل و عادلانه از این مکانیزم اتخاذی بازارساز را دارند. در حال حاضر بنابر افزایش انتظارات اهالی بازار روی اصلاح احتمالی قیمت آهن آلات داخلی بر اساس روند نزولی بازارهای جهانی، و از سوی دیگر مقاومت مبادی در برابر هرگونه کاهش قیمت، منجر به قفل شدن یکپارچه بازار و معاملات گردیده است. از این رو تصمیم گیری برای خرید آهن آلات توسط مشتریان کمی سخت شده است. در ادامه سعی داریم با استفاده از تحلیل بازار در روزهای اخیر کمی تصمیم گیری را برای شما آسان نماییم.
بررسی خرید از بازار فولاد در روزهای جاری
در هفته گذشته انتظار می رفت با توجه به احساس بازار از مصوبات منتشره اخیر، شاهد جوی به شدت کاهشی و نزولی برای قیمت پروفیل و سایر آهن آلات همراه با تخفیفات گسترده باشیم ولی عملا نه تنها این امر رخ نداد بلکه در برخی مبادی حتی کمی افزایش قیمت هم دیده شد. به نظر می رسد که تقاضای مطلوبی پشت
بازار ایستاده ولی به جهت تصمیمات و عدم وجود یک افق کوتاه مدت در بازار آهن، قصد حضور گسترده ندارد و تلاش می کند خریدهای خود را بتدریج انجام دهد. به عبارت دیگر متقاضی در حال حاضر خیلی اسیر موج های بازار نمی شود و حتی گاها دیده شده که در زمان افزایش قیمت چند روزه، صبر را سرلوحه کار خود قرار داده و شواهد هم تاکنون نشان داده که خریداران حجم های بزرگ، خریدهای نسبتا موفقی داشته اند. همچنین عقب نشینی تقاضای داخلی و “نه” بازار به قیمت سازی بورس کالا طی یک ماه گذشته بنا بر آمار عرضه و معاملات بورس کالا کاملا ملموس دیده می شود. از سوی دیگر لایه های میانی تولید و به طور کلی بخش واقعا خصوصی حوزه تولید روی قیمت های مهندسی شده مواد اولیه در بورس کالا به خصوص نرخ آهن اسفنجی، به عنوان بنیاد این بازار فعلا معتقد به عقب نشینی نیستند و هزینه فعلی تولید را مقرون به صرفه نمی دانند و طبیعی است که بر اساس قیمت های فعلی مواد اولیه و هزینه تمام شده محصول نهایی پافشاری کنند.
در صورت ادامه
ه عقب نشینی ها در بازارهای صادراتی، با وضعیت به مراتب بغرنج تری برای بازار داخلی مواجه خواهیم شد. با این حال بهتر است برای تصمیم گیری در خصوص بهترین زمان خرید آهن آلات بازارهای موازی بازار فولاد را نیز بررسی نماییم.
بهترین زمان خرید آهن
بررسی بازارهای موازی بازار فولاد
بد نیست سری به بازارهای موازی فولاد بزنید و آمار تورمی و وضعیت بازارها را بررسی کنید. واقعیات اقتصادی در مورد وضعیت حباب و ارزش ذاتی بازارهای مختلف چه می گوید؟
بازار مسکن و زمین دارای حباب مثبت و در برخی شهرها دارای سوپر حباب
قیمت بازار فولاد (عرضه های بورسی) که تابعی از بازار مسکن است دارای حباب مثبت
بازار ارز و سکه و طلا و مسکوکات به لحاظ ارزش ذاتی دارای حباب منفی است
بازار خودرو به دلیل عدم واردات و بی رحمی و اجحاف خودروسازان داخلی دارای حباب مثبت و یا سوپر حباب
یک فعال اقتصادی موفق، باید آمار تورمی ماهانه سالانه و بلند مدت ده ساله در بازارهای مختلف را بررسی و رصد کند. دلیل فعلی رکود حاکم بر بازار مسکن و فولاد، حباب بزرگ بخش مسکن است. قیمت بالای زمین و افزایش هزینه های تولید مسکن مانع تخلیه این حباب می شود. بررسی های ده ساله بازار مسکن نشان می دهد انتظار برای کاهش قیمت مسکن بی منطق است، در سیکل های ۵ ساله با جهش مجدد نرخ ارز و ایجاد موج تورمی در بخش های مختلف، بازارهای موازی عقب ماندگی خود نبست به بازار مسکن را جبران می کنند. احتمالا از پایان سال ۱۴۰۲ باید منتظر سر به سر شدن شیب تورم در بازارهای موازی با بازار مسکن بود.
نتیجه: مازاد فعلی تولید فولاد داخلی کشور باید جذب شود. یکی از طرح هایی که دولت روی آن مانور بسیاری می داد طرح تولید یک میلیون مسکن در سال بود که به دلیل عدم تامین منابع فعلا متوقف شده است. بخش خصوصی مسکن توان جذب این حجم از تولید فولاد را ندارد. خروج بازار داخلی فولاد از رکود مستلزم دو اتفاق مهم است:
اول: جهش بزرگ قیمت ارز ( احتمالا تا کانال ۳۰ هزار تومان و بالاتر) که تبعا موجب جهش در همه بازارها از جمله فولاد و خروج نسبی بخش فروش مسکن از رکود خواهد شد.
دوم: شروع طرح های عمرانی دولتی و حمایت دولت از بخش خصوصی مسکن که منجر به ورود تقاضای موثر واقعی به بازار خواهد شد.
بازار فولاد همچنان در مسیر اصلاح
بازار جهانی فولاد همچنان در مسیر اصلاح است و بیشترین نقش کاهشی را افزایش قرنطینه در چین ایفا می کند. در بازار داخل یک هفته پر تعطیلی و پر تورم را سپری کردیم. آزادسازی قیمت برخی کالاهای اساسی و گرانی و کمبود برخی کالاهای خوراکی در بازار باعث شد که شیرینی یک هفته تعطیلی خیلی زود کمرنگ شود.
احتمالا عرضه های امروز بورسی به جز سبد نیشابور و احتمالا یکی دو سبد دیگر مثل جهان فولاد سیرجان و سبدهای تیرآهن و میلگرد ذوبی مابقی سبدها با استقبال خریداران مواجه نشود. عمده خریداران منتظر اعمال کاهش ۳ درصدی برای روز چهارشنبه هستند احتمالا با این کاهش کلیه عرضه های میلگرد روز چهارشنبه بین دو کانال ۱۶۱۰۰ الی ۱۶۲۰۰خواهد بود. محصول با قیمت تمام شده در محدوده ۱۷۵۰۰ نصیب همه خریداران خواهد شد. از امروز یا فردا شاهد اعمال محدودیت های برق هستیم. دوستان خصوصی احتمالا از این بهانه برای شانتاژ بازار استفاده خواهند کرد اینکه چقدر موفق خواهند شد بستگی به عرضه های روز چهارشنبه خواهد داشت. اما توجه داشته باشید که هم چنان شاهد هیچ تغییر یا محرک جدی در سمت مصرف نیستیم و هر افزایش بی منطق و هیجانی با مقاومت جدی بازار مواجه خواهد شد.